Een smakelijk stukje vlees in het goede gezelschap va gestoomde groente en gebakken paddenstoelen. Een ideaal recept om eens goed uit te pakken tijdens de aankomende feestdagen. Dit recept is klaar in ongeveer 45 minuten. 

De ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 tournedos à 150 gram 
  • 200 gram groene asperges
  • 200 gram meiknolletjes
  • 200 gram pastinaak
  • 100 gram eekhoorntjesbrood
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram boter
  • 1 takje verse rozemarijn
  • Enkele verse blaadjes basilicum
  • peper en zout 
  • optie: geklaarde boter
Extra: vleesthermometer, stoomoven en geperforeerde stoomschaal of stoompan, teppanyaki-plaat of braadpan. 

De bereiding

Haal de tournedos buiten de koelkast en laat ze ongeveer 1 uur lang op kamertemperatuur komen. Begin met het schoonmaken van de knoflook schoon en het pletten van de teentjes. Vervolgens maakt u alle andere groentes ook schoon. Snij de pastinaak, meiknolletjes en asperges in grove stukken. Als het uur bijna voorbij is kunt u de oven alvast voorverwarmen op de stand voor onder- en bovenwarmte met een temperatuur van 120 ˚C. 

Zodra de oven op temperatuur is kunt u aan de slag! Steek de vleesthermometer in 1 van de tournedos en leg deze op de bakplaat de in oven. Als de tournedos een kerntemperatuur tussen 48 en 52 ˚C. 

Terwijl u de tournedos in de gaten houdt, smelt u de geklaarde boeter in een pannetje samen met het takje rozemarijn en de geplette knoflook. Verwarm de stoomoven voor op de stand stoom met 100˚C of zet de stoompan klaar. 

Zijn de tournedos klaar? Haal ze uit de oven en laat het vlees rusten. Intussen kunt u de pastinaak en de meiknolletjes op de school in de stoomoven of in de stoompan doen. Stel de timer in op 13 tot 16 minuten. Plaats na  8-10 minuten de groene asperges ook in deze schaal en laat ze nog enkele minuten meestomen. 

Verwarm in de resterende stoomtijd in de teppanyaki-plaat of braadpan zodat deze flink op temperatuur is. Zodra de teppanyaki-plaat of braadpan warm is, verdeelt u de tournedos, de gestoomde groentes en het eekhoorntjesbrood op de plaat of in de pan. Bak ze rondom bruin door het geheel regelmatig in te kwasten met de gesmolten geklaarde boter. Als het vlees, de groentes en het eekhoorntjesbrood een mooi goudbruine kleur hebben brengt u alles op smaak met zout en peper. 

Laat het vlees nog 3 tot 5 minuten rusten en maak intussen de borden op. Trancheer het vlees en verdeel het afgewisseld over het bord met pastinaak, meiknolletjes, asperges en eekhoorntjesbrood. Garneer met wat geklaarde boter en frisgroene blaadjes basilicum.

Eet smakelijk!

Bron: De Mooiste Keukenwinkel