Geniet van dit heerlijke recept voor een zomerse dag! Hummel keukens inspireert u niet alleen met De Mooiste Keukens, maar ook met de heerlijkste recepten. 

Gestoomde groentes zijn erg geschikt voor het bereiden van een heerlijke salade. Niet alleen vanwege de heerlijke bite, maar ook vanwege het behoud van vitamines en smaak. Regelmatig geven wij ook kookdemonstraties met een stoomoven. Kijk in onze evenementenagenda voor de volgende demonstratie. 

De ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kippenbouten
  • Verse losgesneden mais van 4 maiskolven
  • 1 rode uit
  • 200 gram doperwten
  • 4 bospenen
  • 4 eetlepels kwark
  • 1 eetlepel sinaasappelzeste (dunne schil van de sinaasappel. Schil erg dun, of rasp voorzichtig).
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel komijnzaadpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipeperpoeder
  • zout naar smaak
  • verse bieslook naar smaak

Extra: stoomoven of stoompan. 

De bereiding

  1. Zet de kippenbout 30 minuten in de marinade. De marinade maakt u met de genoemde specerijen. Meng de komijnzaadpoeder, gemberpoeder, paprikapoeder, kurkuma en chilipeperpoeder met wat zout. Wrijf de kippenbouten hier goed mee in en laat het 30 minuten marineren. 
  2. Snij de wortel in plakken en de rode ui in halve ringen. Meng dit met de verse maïskorrels en de doperwten voor de groentesalade. 
  3. Als u een stoomoven gebruikt, gaart u de kip voor en stoomt daarin ook gelijk de groente voor de salade. Hieronder volgt de uitleg. Heeft u geen stoomoven? Gaar de kippenbouten dan in 25 minuten voor in de gewone oven en gebruik een stoompan voor de groenten. Verwarm intussen de barbecue of grill.

    Stoomoven: Zet een dichte stoomschaal op niveau 1 in de oven en verwarm de oven voor op 100˙C. Verdeel de kippenbouten over een rooster en plaats deze net onder het midden van de oven. De stoomschaal dient als opvangbak. De kip heeft 30 minuten gaartijd nodig. Maar zet de kookwekker op 14 minuten. Na 14 minuten schuift u de stoomschaal met daarop de mais en wortels net boven het midden in de oven. Zorg dat er voldoende afstand tussen de stoomschaal en de kippenbouten is. Zet de wekker vervolgens op 6 minuten. Leg de uit en de doperwten bij de andere groentes. Die stomen de laatste 10 minuten mee. 

    Stoompan: verwarm de oven voor op 220˙C. Daarin gaart u de kippenbouten in 20-25 minuten. Zet de kookwekker op 12 minuten. Voeg als de wekker gaat de mais en de wortel in de stoompan. Na 4 minuten plaatst u de ui en de opwerpen er bij. Het geheel stoomt u dan nog 8 minuten. 

  4. Maak de kippenbouten af op de barbecue of grillplaat tot ze krokant zijn en een goudgeel jasje hebben. Gebruik deze tijd om de salade compleet te maken met de dressing. Meng kwark, gembersiroop en sinaasappelzesde door de afgekoelde groeten en breng het op smaak met wat zout. 

Eet smakelijk!

Bron: De Mooiste Keukenwinkel