De herfst is begonnen! De tijd van het jaar waarin u weer lekker op de bank kruipt met een boek, of een kop thee en wat lekkers. Wij hebben een recept voor u klaar staan met Madeleines. Dit zijn die heerlijke schelpvormige cakejes die oorspronkelijk uit Frankrijk komen. U kunt ze snel en gemakkelijk bereiden. Hou wel rekeing met het feit dat het beslag een paar uur in de koeling moet staan. Plan het dus goed in!

De ingrediënten voor 30 cakjes

 • 200 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 200 gram bloem
 • eieren
 • Merg van 1 vanillepeul
 • Snufje zout

Extra nodig: een Madeleine bakvorm.

De bereiding

 1. Start met het smelten van de boter. Zet het op een laag pitje. De boter hoeft niet te bakken of heet te worden.
 2. Klop de suiker met de eieren en vanille tot een luchtig geheel. Na ongeveer 5 minuten is het beslag voor de pakjes 4x zo groot geworden.
 3. Spatel de bloem door het cakebeslag. Als laatste voegt u de lauwe boter door het geheel en zet het beslag in de koelkast.
 4. Laat het beslag 2 uur opstijven in de koelkast. Het beslag moet goed koud zijn. Dit zorgt ervoor dat de cakejes mooi opbollen in de warme oven.
 5. Om de mooie Madelaine schelpvormen te krijgen gebruikt u een speciaal bakblik. Verdeel het beslag over de bakvorm. Het makkelijkst is om dit met een spuit of lepel te doen. 
 6. Bak de cakjes af in een voorverwarmde oven op 190 graden. Check de Madeleines regelmatig om te voorkomen dat ze droog worden. Een stoomoven kan daarbij helpen. Stel de stoomoven in op stand 2 vocht. De Madeleine cakejes zijn gaar in 8-10 minuten. 

Eet smakelijk!

Wilt u extra genieten? Ganeer de Madeleines dan met Nutella.

Bron: De Mooiste Keukenwinkel